Elvebredden Kunstpark byr på frisk luft, mosjon og gratis kunstopplevelser
Det startet med den 12,5 meter høye og 20.5 tonns tunge Hammering man som ble avduket 13. desember 2010. Etter hvert har det stadig dukket opp nye kunstverk langs flomvollen. Les mer...
Bare et steinkast unna Norges tredje største trafikknutepunkt, Lillestrøm stasjon, finner du Elvebredden Kunstpark. 10 år etter at det første kunstverket ble avduket, har ni praktfulle verk kommet til. De fleste av disse befinner seg kort spasertur langs flomvollen ved Nitelva. Et av kunstverkene, «Syklus», står i Sagdalen. De som kjører Strømsveien til Strømmen kan se verket som en fargeskiftende, lysende sky.
Kunstparken er finansiert av Skedsmo kommune, LillestrømBanken, Sparebankstiftelsen DNB og KORO. Den eies og driftes av Lillestrøm kommune.
Hammering Man
Offisielt kostet kunstverket 5.5 millioner kroner. For disse pengene fikk Norge og Lillestrøm en gedigen jernmann på hele 12 meter med en vekt på 20.5 tonn. For at hammermannen ikke skulle slite unødvendig når han svinger hammeren, ble slagarmen laget av aluminium. Kunstverket er laget av den amerikanske kunstneren Jonathan Borofsky. Jernmannen har flere «brødre» i byer i Europa, USA og Asia. Hammering Man er det første verket som ble satt opp i Elvebredden Kunstpark. Avduket mandag 13. desember 2010.
Lørdag 6. november 2010 tok Hammering Man i Lillestrøm sine aller første slag med hammeren. Klikk deg inn og se filmen på youtube.
Sagbladet
Kunstnerne Liv Anne Lundberg og Kyrre Andersen er inspirert av stedets sagbruksvirksomhet. En virksomhet som startet i siste halvdel av 1800-tallet. Etter hvert ble stedet kjent for sine sagbruk langs Nitelva. Og med sagbrukene kom folk flyttende til Lillestrøm, og stedet begynte å vokse. Det lysende sirkelsagbladet er plassert mellom jernbanebrua og gangbrua. Avduket i 2012.
Syklus
Kunstverket er laget av Annika Oskarsson. Inspirasjonen til dette kunstverket har hun hentet fra vannets kretsløp, vannets kontinuerlige flyt mellom havet, atmosfæren, sjøer, elver og bekker. Kunstverket ble avduket i 2013.
Uendelighetsskulpturen slangen
Det er kunstneren Rolf Starup som har laget denne installasjonen. Den består av buede stålrør, rotert i langsgående akse, satt sammen i et tre?dimensjonalt symmetrisk mønster. Skulpturen er ca. 5 meter lang, 1,5 meter høy og 1,8 meter bred. Den står på et underlag av støtsand. Avduket i 2013.
Parkvokterne
Vokterne er laget av Christian Sunde. De åtte figurene med hode plassert på en lang hals er inspirert av mennesket, og skal vise de motsetninger og forskjeller som finnes. Kunstneren har på en humoristisk og underfundig måte ønsket å reflektere over nyansene og skape harmoni mellom dem slik at komposisjonen kan ses på som et slags speilbilde av oss selv. Avduket i 2014.
Etter Skeid
Skedsmo kommune hadde tre hestehoder i kommunevåpnet. Etter Skeid er laget av Anna Widén. Til dette kunstverket har Widén latt seg inspirere av hestens fremtredende plass i den norrøne historien. Hestene har fra vikingtiden av blitt brukt til løp og kamp. Stedets navn kommer fra det norrøne skeið. Verket ble avduket 2015.
Yes to all
Etter Hammering Man er det ikke noe annet kunstverk som har skapt større engasjement fra byens innbyggere enn skiltet Yes to all. Noen syntes det så ut som et skilt fra Las Vegas, andre mente det passet best på en bensinstasjon. En del ironiserte over at kommunene fra nå av ville si ja til alle høyhusbyggere. Og noen syntes verket det var pent. Kunstneren har latt seg inspirere av Freia-reklameskiltet i Karl Johansgate i Oslo. Den første plasseringen av verket var planlagt ved Nybrua. Den ble stoppet av Statens Vegvesen og protester fra beboerne. Fra plasseringen ved Rælingsbrua er skiltet godt synlig fra både togvinduet og folk som kjører bil over brua. Yes to all er laget av Sylvie Fleury. Hun er en Sveitsisk samtidskunstner som primært arbeider innen retningen pop art. Avduket i 2016.
Skulptur-stopp
Kunstbenken er laget av Sylvie Fleury. Hun som står også bak verket Yes to all. Fra benken kan du sitte å se ut mot Nitelva og Rælingen. Avduket i 2016.
Lyden av Lillestrøm
En bukett av messinghorn. Da dette kunstverket ble presentert i avisa var de fleste innbyggerne i byen positive. Verket er laget av Fredrik Raddum. Messinginstallasjonen er plassert ved Nybrua ved Nitelva. Offisiell pris: 2 millioner. «Lyden av Lillestrøm» ligner en bukett med blåseinstrumenter. Den er laget av høypolert messing, og rager 10 meter til værs på det høyeste. Da den kom opp var den skinnende blank. Men den mistet raskt glansen og ble farget av år og omgivelsene, noe som ikke alle lillestrømlinger likte. Men sånn kan den stå, sa kunstneren i avisa. Avduket fredag 15. september 2017. Se messingen skinne på youtube.
Ligaphone
Ligaphone av Olav Christopher Jenssen. Kunstverket er et spleiselag mellom LillestrømBanken og Skedsmo kommune. Jensen ble inspirert av papir-snøkrystallene, som mange har klippet i barndommen. Kunstverket er to hvite, ovale aluminiumsplater på 4 x 3.6 meter. Kunstverket ble avduket onsdag 22. mai 2019.