BYEN BYR PÅ
Vret_i_Lillestrm
Luftkvalitet_i_Lillestrm_offentlig_informasjon
Elvebredden_kunstpark
byfesten
bysykkel
Romerike_Sparebank
Nitja_NYfront
Flydag
Lillestrm_bibliotek
Norges_varemesse_Lillestrm
LOGO_bevarkjellerflyplass
Skedsmo_bluesklubb
skedsmo_viseklubb_logo
Lillestrm_jazzklubb
Tidsmaskinen
Turistkontoret_Varsom
facebook_Byen_vr_Lillestrm
Lillestrm_Foto_facebook
Lillestrm_turistkontor_Lillestrm
gamlelst
storbandfestival
friidrettsmuseet
telefon

 

For byens beste
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

web counter

geopark__01
- Dette er et unikt område. Geoparken i Skedsmo er også på kartet over geologiske attraksjoner i Norge, sier Olav Romundstad fra Skedsmokorset Rotaryklubb. Les saken...

For litt over en mannsalder ble et spesielt fjell gravd fram under det som hadde vært et kommunalt sandtak på Skedsmokorset. Kommunen kontaktet professor Steinar Skjeseth ved Norges landbrukshøgskole. Han så straks hvilke type fjell som var avdekket og foreslo å anlegge en geologisk park i området.

Geologisk attraksjon
Du finner blant annet grunnfjellsbergarter som gneis, amfibolitt og pegmatitt i Geoparken. I tillegg finner du bergarter som har blitt fraktet til området med isbreer, derav gabbro som har kommet helt fra Jotunheimen. Sandmassene i dette området er fra ishavsmeltingen for cirka 9000 år siden.

Selv om parken bare ligger et par steinkast fra av- og påkjøringa til E-6 ved Berger, og like ved boligfeltet på Vardeåsen, har Romundstad inntrykk av at det ikke er så mange som vet om dette stedet. Han og foreningen har, fra parken ble anlagt, hatt vedlikehold av området. Parksjefen synes at det er synd at det 1000 millioner år gammelt naturkunstverket etter 25 år i geoparken fremdeles er Skedsmo kommunes godt bevarte hemmelighet. Dette vil han gjøre noe med.

geopark_03
geopark_04
Et helt naturlig kunstverk i stein.

Undervisning
- For å gjøre parken mer attraktivt ønsker vi å bygge et stein- og mineralhus på plassen. Med et slikt bygg vil vi kunne ha en steinsamling innendørs, sier parksjefen.

Årlig besøker et titalls skoleklasser parken. På dager med dårlig vær vil elevene dermed ha hatt et klasserom med stein og plansjer de kunne ha benyttet. Men før Skedsmokorset Rotaryklubb kan sette opp et slikt bygg må de ha økonomisk støtte.

- I høst gikk vi ut og inviterte industriene og bedriftene i området om å være med på en sponsing, men ingen av dem svarte på våre henvendelser. Vi må nok søke diverse fond for å se om det er mulighet for økonomisk hjelp til å reise et slik hus, forteller Romundstad.

Han påpeker at et slikt bygg også vil gjøre parken mer anvendelig for foreninger som bruker parken. Rotary stiller opp med gratis omvisninger her for dem som ber om det.

- En del skoleklasser har benyttet seg av tilbudet. En naturfagtime i det fri virker som et veldig populært tiltak. Skoleelevene er dessuten veldig flinke til å spørre når de finner noe de lurer på, sier parksjefen.

Setter opp skilt
- Slik det er i dag så må du være lokalkjent for å finne fram. Vi jobber derfor med å få merket veien til parken bedre.

Klubben er i samtaler med Vegvesenet og fylket om å få satt opp geoparkskilt på nord- og sydsiden av E6. Det er restriksjoner ved å sette opp skilt langs E6, men de sender inn en søknad og håper den går igjennom. I tillegg skal Rotary sette opp et skilt på Skedsmokorset som viser veien til parken.

- Jeg synes kommunen og fylket skulle vært flinkere til å markedsføre dette som en turistattraksjon slik vi ser andre land nedover i Europa gjør med sine geoparker. Flere av disse er også havnet på lista til UNESCO.

- Blir det noe markering av jubileet?

- Både ja og nei. Det er en utstilling borte på Huseby gård hvor Husebys venner har en utstilling. 15. mai til 25. september «Fra istid til i da i Skedsmo». Vi er blitt invitert til å være med på å representere istiden. Ut over dette har vi ikke planlagt noe markering, men vi kommer til å diskutere dette under dugnaden.


geopark_2

Veibeskrivelse: Du finner Geoparken ved å følge Trondheimsveien nordover cirka 2 km fra rundkjøringen på Skedsmokorset mot Berger Sandtak.

Geoparken i Skedsmo på Youtube.


Tekst og foto: Roy Mortensen (23.08.2010)

 
ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
Bergfruene_advokatselskab
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
tvst_300
Minilager_Lillestrm
Bookis
Hemali_helse_mat_og_livstilsmagasinet
Monsens_revelje
Snublestein
Document
Festningsverk
Hverdagsprepping
Ja_til_kontanter_p_Facebook
The_Global_Walkout_s
SwebbTv
Faktisk_Waybackmachine_2023
Human_rights_service_Norway
flyradar
Klimarealistene_logo
Robert_W._Malone_Myndighetene
Usikker_vitenskap_Steven_E_Koonin
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
tvst_300
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk