BYEN BYR PÅ
Vret_i_Lillestrm
Luftkvalitet_i_Lillestrm_offentlig_informasjon
Elvebredden_kunstpark
byfesten
bysykkel
Romerike_Sparebank
Nitja_NYfront
Flydag
Lillestrm_bibliotek
Norges_varemesse_Lillestrm
LOGO_bevarkjellerflyplass
Skedsmo_bluesklubb
skedsmo_viseklubb_logo
Lillestrm_jazzklubb
Tidsmaskinen
Turistkontoret_Varsom
facebook_Byen_vr_Lillestrm
Lillestrm_Foto_facebook
Lillestrm_turistkontor_Lillestrm
gamlelst
storbandfestival
friidrettsmuseet
telefon

 

For byens beste
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

web counter

 

Lillestrm_Jernbanestasjon_i_1932_Legg_merke_til_kroketbanen_i_forgrunnen

Kongefamilien og deres reisefølge søke tilflukt under jernbanesporene på Lillestrøm stasjon under bombeangrepet. Historien har fått en egen minneplate på stasjonbygningen.

9. april 1940
våknet Norges befolkning til nyheten om at tyskerne var i ferd med å innvadere Norge. Det hadde ikke manglet på etterretningsrapporter og varsler om hva som kom til å skje. Men det var først etter kanonene spilte opp i Drøbaksundet og senket Blücher, at regjeringen viste stor handlekraft, og satte igang en hastig flukt. Et tog ble raskt satt opp. Toget skulle evakuere kongefamilien, stortingspresident Carl Joachim Hambro, noen av stortingsrepresentantene samt fem statsråder ut av Oslo i retning Hamar.Flyktningene forlot Oslo klokken 07.23.

«Like før innkjøringen til Lillestrøm fikk toget stoppsignal på grunn av flyalarm. Angrepet på Kjeller flyplass skal ha startet ca klokka 7.50. Etter kort tid kom klarsignalet. Mens passasjerene fra togkupéen kunne se flyene lavt nede og at bombene falt, rullet toget inn og stanset på Lillestrøm stasjon. Der ble alle om bord beordret ut av toget og ned i jernbaneundergangen for å søke dekning», opplyser Lillestrøm Historielag, som har satt opp minneplaten på stasjonen.

En gammel gangtunell, under sporene, ble redningen for flyktningene da bombene regnet over Kjeller flyplass og Lillestrøm. Da bomberegnet var over, etter en times tid, fortsatte togturen mot Hamar.

Lillestrøm Historielag ønsket å markere denne dramatiske historien med en minneplaketten på stasjonsveggen.
Lillestrm_stasjon_minneplate
Etter at historielaget hadde bestemt seg for å sette opp den blå minneplaten på stasjonsbygningen, informerte de slottet om begivenheten. Hoffsekretær Hege Hognestad svarte på e-post til historielaget:

«Hans Majestet Kongen har bedt meg takke for e-post med beskrivelse av de dramatiske hendelsene 9. april 1940 ved Lillestrøm stasjon, og for informasjon om den planlagte minneplaketten som historielaget vil henge opp.»

Lillestrm_stasjon_P1030865_11Planen var at platen skulle avdukes 80 år etter krigsutbruddet, i 2020. Men på grunn av nedstegninger og strenge koronatiltak, ble det en dempet avdukning samt at en planlagt innendørs samling der laget skulle belyse den spesielle historien som utspant seg i Lillestrøm-/Kjellerområdet i aprildagene, måtte imidlertid avlyses.

Denne dramatiske historien ønsket Lillestrøm Historielag å rette oppmerksomheten mot når det 9. april i år markeres at det er 80 år siden krigsutbruddet. Etter planen skulle en blå minneplakett settes opp og avdukes på stasjonsbygningen i Lillestrøm. I tillegg var det planlagt en innendørs samling der historielaget skulle belyse den spesielle historien som utspant seg i Lillestrøm-/Kjellerområdet i aprildagene. Dette måtte avlyses på grunn av korona-situasjonen. Det blå skiltet kom på plass, og fikk en enkel markering mandag 6. april 2020.


Her kan du lese hele historien til Lillestrøm Historielag:
Kongefamilien under jernbanesporene på Lillestrøm stasjon

Lillestrm_stasjon_P1030865_10Historien bak Lillestrøm stasjon
Mye har skjedd på Lillestrøm stasjon i løpet av årene etter at den ble etablert i 1854. Først med stasjonsbygning på andre siden av Nitelva. 3. oktober 1862 ble den vesle bygningen, som var på størrelse med et lite, enetasjes bolighus, flyttet over elva til Lillestrøm. I 1929 sto dagens stasjonsbygning ferdig. Men den nye stasjonsbygningen ble først tatt i bruk i 1933, og offisielt åpnet året etter.

Lillestrøm stasjon er i dag kjent som Norge tredje største trafikknutepunkt etter Oslo S og Nasjonalteateret. Stasjonen ligger 21 kilometer fra Oslo, og befinner seg 109 meter over havet. Da Gardermoen skulle overta som Norges hovedflyplass, gjennomgikk Lillestrøm stasjon en ombygging. Dagens stasjon ble re-åpnet i 1998, men byens kjente landemerke, stasjonsbygningen, har beholdt den originale fasaden og ser omtrent slik ut som den gjorde i 1933.

Lillestrm_stasjon_trafikken
Lillestrøm stasjon. Norges tredje største trafikknutepunkt. 
Lillestrm_stasjon_Jonas_Lies_gate
Stasjonen sett fra Jonas Lies gate. 

Alle fotos, med unntak av kortbildet øverst, er tatt av Roy R. Mortensen

Kilder:
* Lokalhistoriewiki.no/Skedsmo kommune
* Lillestrøm Historielag.
* Bent Wettergreen: «Ekstratog fra Oslo Ø til Hamar tirsdag 9. april 1940» utgitt av
  Lillestrøm Historielag, 2003.  
* Opplysninger om gangtunnelen fra Bjørn Gunnar Kværne

 
ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
Bergfruene_advokatselskab
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
tvst_300
Minilager_Lillestrm
Bookis
Hemali_helse_mat_og_livstilsmagasinet
Monsens_revelje
Snublestein
Document
Festningsverk
Hverdagsprepping
Ja_til_kontanter_p_Facebook
The_Global_Walkout_s
SwebbTv
Faktisk_Waybackmachine_2023
Human_rights_service_Norway
flyradar
Klimarealistene_logo
Robert_W._Malone_Myndighetene
Usikker_vitenskap_Steven_E_Koonin
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
tvst_300
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk