BYEN BYR PÅ
Vret_i_Lillestrm
Luftkvalitet_i_Lillestrm_offentlig_informasjon
Elvebredden_kunstpark
byfesten
bysykkel
Romerike_Sparebank
Nitja_NYfront
Flydag
Lillestrm_bibliotek
Norges_varemesse_Lillestrm
LOGO_bevarkjellerflyplass
Skedsmo_bluesklubb
skedsmo_viseklubb_logo
Lillestrm_jazzklubb
Tidsmaskinen
Turistkontoret_Varsom
facebook_Byen_vr_Lillestrm
Lillestrm_Foto_facebook
Lillestrm_turistkontor_Lillestrm
gamlelst
storbandfestival
friidrettsmuseet
telefon

 

For byens beste
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

web counter

vikingmarked_fronKopi
 Vikingene er tilbake - 1000 år etter at de sist bodde ved Nitelva. Den første helgen i september inviterer Gjallarstadir Vikinglag til vikingmarked på Nebbursvollen. Les saken...

 

- Dette skal dreie seg om formidling av historien fra vikingtiden, og vi skal vise noe av det vikingene drev på med, forteller Glenn Jordheim.

Foreløpig er det påmeldt 40 vikinger. Arrangøren håper på at det vil bli satt opp 30 til 40 telt. Det blir blant annet underholdning med musikk, sjonglører, vikingkamp, vikingleker og kurs i plantefarging av garn. (se annonsen til høyre)

- Det er første gangen vi arrangerer dette markede derfor ønsker vi ikke at det skal bli for stort, sier vikingentusiasten.

vikingmarked_3KopiMat, smykker og hest
Det blir matlaging, salg av smykker, keramikk, og ting som vikingene brukte - og som nå er rekonstruert etter historiske funn. Besøkende vil også muligheten til å prøve seg på hesteryggen der riding med islandshester er en del av programmet.

- Siden islandshestene er slik de var på vikingtiden, og hesterasen er bevart i over tusen år, vil vi vise hestene i sitt rette miljø, forteller Line Renée Gjesti.vikingmarked_2Kopi

Det blir gangartsoppvisning og kappridning. Hun håper på å få med seg 10 hester til markedet.

Publikum som tør være litt spreke og ha det gøy får også muligheten til å delta på diverse vikingleker for barn og voksne. I tillegg blir det kamp for barn, pil og bueskyting for voksne og barn.

- Vikingen var spreke på grunn av at de trente og hadde vikingmarked_4Kopidet gøy, forklarer høvding Jordheim.

Vil bli større
Markedet i Lillestrøm blir et av årets siste marked i vikingverden. En verden der folk fra Norge, Sverige og Danmark har vært samlet.

- Vi har hovedsakelig fokusert på norske vikinger, forteller høvdingen.

vikingmarked_5KopiVikinghøvdingen ser allikevel ikke bort fra at det også vil komme vikinger fra andre land til dette markedet. Til neste år satser Gjallarstadir Vikinglag på å utvide markedet. Arrangementet kommer til å bli holdt omtrent til samme tid til neste år.

- Vi var heldig at Skedsmo kommune ville leie ut denne plassen til oss. Dette er ekstremt bra med tanke på beliggenhet til elva, vann, toaletter og dusjer. Vi vikinger er vante til enklere forhold på markedene våre, men dette blir veldig bra, sier Jordheim.

Historisk opplevelse på Nitelva
Jordheim har han vært i kontakt med folk som sannsynligvis kommer til å stille med to, tre vikingskip på elva. Publikum får dermed muligheten til å være med på turer på Nitelva.

- Dette er også historisk. For de seilte vikingskipene oppover mot Nittedal og Hakadal på Nitelva, poengterer Gunnar Feragen.

Pilspissfunnet ved Sørum fritidsgård, som ble omtalt i lokalavisen i år, er nok et bevis på at det har vært aktivitet i dette området på vikingtiden.

- Området ved fritidsgården ble, så vidt jeg vet, kalt for Suderheimen gård. Lillestrøm het opprinnelig Jordleid. Vi kaller derfor vikinglaget vårt for Gjallarstadir siden dette navnet trolig var navnet på et område i Jordleid, forklarer vikinghøvdingen.

vikingmarked_1Kopi
Her er noen av vikingene du møter under markedet: (fra venstre) Glenn Jordheim, Line Renée Gjesti, Synne Gjesti Kaarby, Eirik Harstad Spiel, Gunnar Feragen, Solfrid Harstad og Martine Harstad Spiel.

Tekst og foto: Roy Mortensen (31.07.2010)

Gjallarstadir Vikinglag:
Vikinglagets formål er å rekonstruere og formidle nordisk vikingkultur, fremme vår gamle kultur, levemåter, prinsipper, gammelt håndverk, historiefortelling, kampmetoder, mat, drikke og livsglede. Laget er opptatt av å ta vare på de gamle tradisjonene og verdiene, og synes det er viktig å bevare den nordiske kulturarven. Gjallarstadir Vikinglag ble stiftet 14. oktober 2006 av Glenn Jordheim, som helt siden guttedagene har hatt interesse for vikinghistorien.
    Markedssesongen begynner i mai. Flere av lagets medlemmer reiser rundt på treff i inn- og utland. Da skrus tiden 1000 år tilbake, og de lever deretter. Bor i telt, lager maten på bål, og treffer andre vikinger. Samholdet, bålet og enkelheten gjør stemningen magisk, og driver vikingentusiastene fra marked til marked sommeren igjennom. Den yngste i vikinglaget er Fenre på 9 måneder, de eldste er i 40 årene. Laget har 28 medlemmer og holder til i Bjerkealleén 26 i Lillestrøm.

 

  
 

 
ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
Bergfruene_advokatselskab
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
tvst_300
Minilager_Lillestrm
Bookis
Hemali_helse_mat_og_livstilsmagasinet
Monsens_revelje
Snublestein
Document
Festningsverk
Hverdagsprepping
Ja_til_kontanter_p_Facebook
The_Global_Walkout_s
SwebbTv
Faktisk_Waybackmachine_2023
Human_rights_service_Norway
flyradar
Klimarealistene_logo
Robert_W._Malone_Myndighetene
Usikker_vitenskap_Steven_E_Koonin
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
tvst_300
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk