Lillestrøm kort og godt
På 1980-tallet fant Henrik Evensen et postkort fra Lillestrøm i en kommode som hadde tilhørt foreldrene. Dette ble starten på et langt kort-eventyr. Les saken...
- Noe senere var jeg på ei messe der det ble holdt en auksjon for postkort. Og fra da av begynte snøballen å rulle, forteller Evensen, som 30 år senere har skaffet seg en solid samling med kort fra byen han bor i.
Bilder av en by i vekst
Lillestrøm Turistkontor vil presentere en del av samlingen hans. En samling som strekker seg gjennom flere 10 år og generasjoner, og som viser en by i utvikling helt fra midten av 1800 tallet og frem til i dag. Her ser vi bilder som viser dampsager og tømmerdrift, bading i Nitelva og folkelivet i byen.
- Det er artig å se hvordan folk gikk kledd i gamle dager, hva de drev med, og hvordan bygningene så ut. Kortbildene forteller oss små historier, sier kortsamleren.
- Har det vært en kostbar hobby å drive med?
- I starten var det rimelig å kjøpe inn kort, men etter hvert har det blitt dyrere og dyrere å utvide samlingen. Det dyreste kortet jeg har måtte jeg gi hele 800 kroner for, forteller Evensen.
Folk hever verdien
Lillestrømlingen forteller at kort som har bilder av folk blir priset en god del høyere enn kortene som bare inneholder bygninger, hus og gater.
- Kort med jernbanestasjonmotiv er priset høyt. Men er det i tillegg bilder av tog og folk på stasjonsområdet, blir postkortet priset skyhøyt.
Han poengterer at hvis noen skal lage nye postkort er det viktig å få med mennesker og livet i gata. På denne måten forteller fotoet en liten historie, og gjør kortet litt mer attraktivt.
God, gammel kvalitet
Samleren har laget egne datamapper over kortsamlingen. Mapper fordelt på gater og hus, jernbane, sagbruk, vann og båter.
- Data er kjekke saker, sier Evensen og tar opp nye bildemapper på skjermen.
Han forteller at de gamle kortbildene var av skikkelig god kvalitet og det var ikke mange korn å spore. Han tar opp et motiv fra 50-tallet som viser biler og folk i storgata. På skjermen tar han et utsnitt av bildet og forstørrer bildet.
- Dette er kvalitet. Du kan ikke forstørre opp dagens postkort på samme måte og få dette resultatet, sier Evensen.
Originalkortet. Storgata på 1950-tallet.
Utsnitt fra det samme kortet.
Tekst og foto: Roy Robin Mortensen (22.03.2011)