BYEN BYR PÅ
Vret_i_Lillestrm
Luftkvalitet_i_Lillestrm_offentlig_informasjon
Elvebredden_kunstpark
byfesten
bysykkel
Romerike_Sparebank
Nitja_NYfront
Flydag
Lillestrm_bibliotek
Norges_varemesse_Lillestrm
LOGO_bevarkjellerflyplass
Skedsmo_bluesklubb
skedsmo_viseklubb_logo
Lillestrm_jazzklubb
Tidsmaskinen
Turistkontoret_Varsom
facebook_Byen_vr_Lillestrm
Lillestrm_Foto_facebook
Lillestrm_turistkontor_Lillestrm
gamlelst
storbandfestival
friidrettsmuseet
telefon

 

For byens beste
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

web counter

beversafari_1
Trude Starholm (tv) og Gro Vestues fra Nordre Øyeren Naturinformasjonssenter har utstyrt seg med kikkerter for å få nærkontakt med bever.

 - Skal vi anbefale våre besøkende en beversafari med M/S Øyeren er det en fordel at vi har tatt turen selv, sier Trude Starholm. Les mer...

I 17 år har kaptein Ole Gunnar Berntsen tatt med turister og fastboende på beversafari og opplevelsesturer i Øyeren naturreservat, også kalt Norges Amasonas. Sesongen starter i mai og varer ut september. Nordre Øyeren Naturreservat omfatter Nord-Europas største innlandsdelta. På den tre timers lange båtturen får de reisende en flott naturopplevelse, pluss en naturfagtime litt utenom det vanlige.

beversafari_7Øyerenhumor
- Det vanligste spørsmålet jeg får er: Spiser beveren fisk? Nei, beveren spiser ikke fisk. Den spiser kun bark, kvist og pinner. Om den spiser fisk måtte det i så fall være fiskepinner, smiler Berntsen.

På ferden innover innlandsdeltaet oppdager kapteinen at noen klasker en mygg. Han griper mikrofonen for å opplyse om at vi naturreservatet har seks myggarter... Og alle er fredet.

- Vet dere hvordan vi i gamle dager kunne fortelle at det hadde vært et særdeles dårlig myggår på Øyeren? spør Berntsen.

Ingen av passasjerene har tydeligvis den samme erfaringen med mygg som kaptein Berntsen har. Svar uteblir helt til kapteinen selv griper mikrofonen igjen.

- Hvis vi på innpust og med sammenbitte tenner bare kunne telle 20 mygg på tennene, var det et dårlig myggår.

Friluftsopplevelser
Øyeren er Norges mest artsrike vernede område. Her finnes 25 fiskeslag, 260 fuglearter, 26 pattedyrarter lever i eller trekker gjennom naturreservatet, 3 arter krypdyr og 4 arter amfibier er registrert i naturreservatet. I tillegg er det registrert over 700 forskjellige plantearter i området.

beversafari_2

- Her er virkelig mye å se på, sier Ingar Larsen, mens båten sakte pløyer seg gjennom vannet.

Han har sammen med en gruppe på 17 andre fra Rælingen tatt turen ut på Øyeren for å oppleve litt båtliv og se på naturen. Larsen synes det er fint at man kan få en så stor naturopplevelse bare 10 minutters biltur fra Lillestrøm.

- Vi har sett bever i arbeid, slåsskamp, og vi har sett bever som spiste. Dette er en tur jeg helt klart vil anbefale til andre, sier Larsen.

Ivrig gnager
Kaptein Berntsen forteller at beveren etter hvert har blitt mer fortrolig med at han kommer med båten, og stikker dermed ikke av så fort båten viser seg. 

 - Den eneste fienden beveren har er ulv. Og ulv er det som kjent ikke noe av i dette naturreservatet, opplyser kapteinen. 

 At den pelskledde gnageren av og til kan være både pågående og iherdig kan de ansatte på Natursenteret skrive under på.

- En bever forsynte seg av en osp ved senteret. Treet måtte tilslutt felles for ikke å skade noen av de besøkende. Ospen ble kappet opp og fraktet 300 meter unna. Men beveren klarte å spore opp maten sin - og stjele noe av dette tilbake, forteller Trude Starholm, som har jobbet seks år ved Natursenteret. 

 Båten snirkler seg mellom øyer og oppover elven. Noen øyer er dukket opp etter den siste flommen i 1995 andre er blitt borte. Vannstrømmen drar med seg sand og leire og står bak et landskap i forandring.  

- Der er den!.. Til høyre, utbryter kapteinen hviskende over høytaleranlegget.

beversafari_4

Straks er alles øyne, kikkerter og kameraer rettet mot gnageren i vannet. Vi ser den legge på svøm og forsvinner mellom noen nedtygde trær. 


Tekst/film/foto: Roy R. Mortensen oktober 2011

 
ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
Bergfruene_advokatselskab
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
tvst_300
Minilager_Lillestrm
Bookis
Hemali_helse_mat_og_livstilsmagasinet
Monsens_revelje
Snublestein
Document
Festningsverk
Hverdagsprepping
Ja_til_kontanter_p_Facebook
The_Global_Walkout_s
SwebbTv
Faktisk_Waybackmachine_2023
Human_rights_service_Norway
flyradar
Klimarealistene_logo
Robert_W._Malone_Myndighetene
Usikker_vitenskap_Steven_E_Koonin
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
tvst_300
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk