BYEN BYR PÅ
Vret_i_Lillestrm
Luftkvalitet_i_Lillestrm_offentlig_informasjon
Elvebredden_kunstpark
byfesten
bysykkel

Romerike_Sparebank
Nitja_NYfront
Flydag
Lillestrm_bibliotek
Norges_varemesse_Lillestrm
LOGO_bevarkjellerflyplass
Skedsmo_bluesklubb
skedsmo_viseklubb_logo
Lillestrm_jazzklubb
Tidsmaskinen
Turistkontoret_Varsom
facebook_Byen_vr_Lillestrm
Lillestrm_Foto_facebook
Lillestrm_turistkontor_Lillestrm
gamlelst
storbandfestival
friidrettsmuseet
telefon

 

For byens beste
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

web page counter

telefonboksen_1
På kanten av grøfta: Lillestrøm sentrums siste røde telefonkiosk er i ferd med å bukke under for
byutvikling og
den nye miljøgaten i 2008. Foto: Roy Robin Mortensen

Ideen om å få tilbake det røde telefonmonumentet, og plassere denne inne på området til stiftelsen Gamle Lillestrøm BA, ble sådd da undertegnede så at den siste boksen (bildet over) var i ferd med å forsvinne fra Lillestrøm. Da miljøgaten sto ferdig var det som ventet plassert ut en moderne telefonautomat på stedet der den røde kiosken hadde stått. Les saken...

I jakten på den røde boksen kontaktet jeg Per Evensen. Han har en far, Henrik, som har slitt ut en god del sko som montør i Televerket, og han hadde muligens noen tips om hvor slike automater ”begraves” når røret legges på for siste gang.

- Hadde det ikke vært tøft om vi fikk tilbake en slik rød telefonkiosk i området til Gamle Lillestrøm. sa jeg til Per, som straks tente på ideen min.

Dagen etter hadde Per vært i kontakt med Terje Andersen og Tom Klementzen i Gamle Lillestrøm. Karene syntes visstnok at dette var en glimrende idé, og så straks for seg en mulig plassering av en slik boks.

Jeg fant fram bildet mitt av den siste røde boksen i Lillestrøm og satte ut en etterlysning på Romerike.no der jeg etterlyste den røde telefonkiosken for om mulig, skaffe en slik kiosk og plassere den blant trehusene hos Gamle Lillestrøm. Et trehusmiljø der et slik objekt ville skli rett inn.

Henrik og Per Evensen mente at jeg burde kontakteNorsk telemuseum (nå nedlagt) for å se om dem kunne ha en slik automat. Etter en god del med eposting og telefonsamtaler med telemuseet ble jeg henvist videre til Tor Magne Stalleland, avtaleansvarlig betalingstelefoner ved Telenor Services, IT & Tecnology. Han ba meg sende en søknad med bilder av området der kiosken skulle plasseres. Telenors mann var også en tur innom Lillestrøm for å se på området. Han likte beliggenheten. I april 2010 fortalte Stalleland at han skulle skaffe en rød telefonkiosk til Gamle Lillestrøm.

Nyhetene ble brakt videre til lillestrømlingen Per Evensen som igjen orientert Terje Andersen i stiftelsen Gamle Lillestrøm BA om at boksen var på vei.

Fredag 21 mai 2010 ble en rød telefonkiosk tatt ned i Kongsvinger og fraktet til Lillestrøm. Her skal den stå som en utstillingsmodell inne på området til stiftelsen Gamle Lillestrøm BA, ved siden av snekkerverkstedet. Sofus Bergersens snekkerverksted ble plassert hos Gamle Lillestrøm 3. juni i 2009. Sommeren 2010 fikk en rød telefonkiosk sin plass i dette unike Lillestrømsmiljøet. (Produksjonen av de røde telefonkioskene startet opp i 1933, og snekkerverkstedet ble bygd i 1934). Kiosken har fått montert inn det gamle, grå myntapparatet og telefonkatalogrekke -selvsagt med kataloger. I gamle dager var jo "hele landet" samlet i en slik kiosk.

Fram mot snorklippingen torsdag 10. juni (under byfesten) påtok Per seg jobben med å shine opp boksen og montere telefonen og kataloghyllen. Stiftelsen har selv fått støpt et betongfundament som klenodiet står på.

Tekst og foto: Roy Mortensen

telefonboksen_2
telefonboksen_3Telefonkiosken blir gjort i stand slik den var under sine glansdager på 1970-tallet, da rundt 6000 av disse røde landemerkene sto plassert i by og bygd. Automaten vil være godt synlig fra krysset Kirkegata/ Adolph Tidemandsgate.


Kiosken som sto i Kongsvinger (th) er det forhåpentligvis ingen som vil savne. Den har fått et nytt hjem i et koselig trehusmiljø i sentrum av Lillestrøm. Foto: Telenor

telefonboksen_4
Fredag ettermiddag
kom "Riksen" som skal være en museumsboks hos Gamle Lillestrøm.

telefonboksen_5
Per Evensen (tv) og initiativtager Roy Mortensen kan konstatere at et flott eksemplar av "Riksen" er mottatt. Klenodiet skal pryde området ved Kulturpuben. Foto: Terje Andersen.


telefonboks2010
Lillestrøm fikk tilbake den røde telefonkiosken juni 2010.

Tekst og foto: Roy Robin Mortensen


**************************************************************************************************
Den røde telefonkiosken har blitt et landemerke og har sin egen nasjonale bevaringsplan. Norsk Telemusum:

Anbefaler facebookgruppen Den Røde Telefonkiosken

 
ANBEFALES
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
Bergfruene_advokatselskab
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
tvst_300
Minilager_Lillestrm
Bookis
Hemali_helse_mat_og_livstilsmagasinet
Monsens_revelje
Snublestein
Document
Festningsverk
Hverdagsprepping
Ja_til_kontanter_p_Facebook
exitWHO
SwebbTv
Faktisk_Waybackmachine_2023
Human_rights_service_Norway
flyradar
Klimarealistene_logo
Robert_W._Malone_Myndighetene
Usikker_vitenskap_Steven_E_Koonin
Lillestrm_kirke
LILLESTRM_kommuneTV_ANBEFALES
The_Global_Walkout_s
GOLARGE_Hosting_2020
Bobilverden
Bobilbacecamp
Bobilpodden
tvst_300
EvenstadMusikk
Gear4music
backstagemusikk